Hikmah Mengapa Doa Semuanya Tidak Makbul

12 06 2013

Pernah saya mendengar ceramah dari Ustaz Azhar Idrus di Youtube berbicara mengenai Tidak semua doa itu mkbul. Beliau ada memberi suatu perumpamaan yang menarik iaitu bayangkanlah hampir semua manusia di bumi ini meminta kapal terbang, ataupun kereta yang mahal-mahal, maka dijalan-jalan raya akan penuh la kereta, sehingga xboleh bergerak langsung.

Sesungguhnya Allah maha adil didalam membuat sebarang keputusan. Dan segala tindakan Allah sungguh bijaksana dan menyeluruh.

Adakala Allah bukan tidak makbulkan cumanya Allah menangguhkan masa dan ketika yang sesuai. dan hadis ada menyebut sebab-sebab doa tidak ijabah

Rasulullah SAW bersabda, ”Doa seorang hamba Allah tetap dikabulkan selama ia tidak berdoa untuk suatu perbuatan dosa atau memutuskan silaturahim atau tak terburu-buru segera dikabulkan.” Seorang sahabat bertanya, ”Wahai Rasulullah, apakah maksud terburu-buru?” Rasulullah menjawab, ”Ia mengatakan, ‘aku telah berdoa tapi aku tidak melihat doaku dikabulkan’, sehingga ia mengabaikan dan meninggalkan doanya itu.” (HR Muslim).

Advertisements

Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: