Tasawuff Mubtadi

3 05 2010

Kadangkala kita sering terkeliru akan pelajaran ilmu tasawuff, mungkin ramai yang pukul rata bahawasanya ilmu tasawuff itu sekadar berkisar akan penambah baikan akhlak manusia. Dan sering kali terhenti hanya sekitar itu sahaja. Namun perlu diketahui Tasawuff itu sebenarnya memiliki tingkatan-tingkatan yang tersendiri.

Tingkatan yang pertama adalah Tasawuff mubtadi, iaitu tasawuff peringkat permulaan. Dan ciri-ciri tasawuff ini adalah ianya berkisar pembentukan akhlak semata-mata. dan kita akan mendapati pembelajaran ini hanya terdapat di masjid-masjid ataupun disurau-surau di sekitar kawasan kita.

Method penyampaian adalah melalui ceramah-ceramah akan contoh-contoh akhlak yang baik atau juga dinamakan sifat-sifat mahmudah.

Pada peringkat ini, mereka yang berada pada tingkatan ini, sentiasa teruja untuk memiliki akhlak yang baik. Dan keinsafan yang diperolehi dari ceramah yang diikuti. Namun cara untuk memperbaiki akhlak itu tidak diajarkan sama sekali, dan mereka ini sekadar mencipta cara dan amal sendiri untuk mendapatkan akhlak baik. Dan pada peringkat tasawuff mubtadi ini akan berjaya untuk memperoleh sifat-sifat mahmudah mungkin akan memakan masa bertahun-tahun.

Advertisements

Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: